| Guest Book | Web Forum | Tell A Friend | Contact |    

         

ACASA

HOME

RAPORTATI O OBSERVATIE

RAPORTARI RECENTE

CAZURI INVESTIGATE DE ASFAN

CURS OZN

NOUTATI DIALOG

ARTICOLE

CAZURI VECHI DIN ROMANIA

ISTORIA INVESTIGATIILOR OZN DIN ROMANIA

PARTICIPAREA LA ACTIVITATILE  NOASTRE 

PRIETENI

CONDUCERE
 

 

Doua observatii OZN din spatiul romanesc, in secolul XVI

 

Se pare ca prima semnalare a unui fenomen care poate fi numit OZN in spatiul romanesc este cel identificat de”, Dalila-Lucia Arama ,  paleograf principal la cabinetul de manuscrise al Bibliotecii Academiei Romane, in Letopisetul Moldovenesc: “valeat 7025 (1517) noiembrie 8, samn mare s-au aratat pe ceriu, c-au stralucit despre miadzanoapte ca un chip de om, de-au statut multa vreame si iara s-au ascuns in vazduh”. Textul a fost publicat in articolul: „Sa fi fost oare farfurii zburatoare?”, Magazin Istoric 12/1968.

 18 octombrie 1595. Este cunoscut faptul ca in seara acestei zile, orasul Targoviste a fost recucerit de la turcii care apucasera sa-l fortifice. Aceasta fapta de arme a fost savarsita de trupele aflate sub comanda lui Mihai Viteazul. Intr-un ziar din Tara Transilvaniei se arata ca „in ziua de 15 a lunii octombrie s-a aratat deasupra taberei o mare cometa, care a tinut o ora sau ceva mai mult”. Intr-un raport in limba italiana, datat Praga, 14 noiembrie 1595, se afirma ca amintita cometa a fost vazuta timp de doua ore. Incercandu-se identificarea acestei „comete” s-a constatat ca ea nu este mentionata in nici un catalog de aparitii de acest fel.

Calin N. Turcu, Enciclopedia observatiilor O.Z.N. din Romania (1517-1994), Ed. Emanuel, Bucuresti, 1994, p.3

Nota: o cometa apare mai multe zile la rand, cam la aceeasi ora si cam in acelasi loc pe cer; de asemenea, ea este vazuta simultan de pe zone intinse ale globului. Fenomenele de acest fel erau in acea perioada atent consemnate, faptul ca nu exista nici o alta mentiune si faptu ca nu putem lua in considerare, avand in vedere durata observatiei, nici un alt fenomen natural, ne face sa declaram observatia ca neidentificata

Mai jos, o gravura germana din 1665 despre aparitia din 1595 de la Targoviste

 
Copyright (c) Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate - 2002
e-mail:
asfan@asfan.ro - Grafica: Carmen Lucaci - Webmaster: Liviu Chirila
Ultima modificare : 15-12-2007