| Guest Book | Web Forum | Tell A Friend | Contact |    

         

ACASA

HOME

RAPORTATI O OBSERVATIE

RAPORTARI RECENTE

CAZURI INVESTIGATE DE ASFAN

CURS OZN

NOUTATI DIALOG

ARTICOLE

CAZURI VECHI DIN ROMANIA

ISTORIA INVESTIGATIILOR OZN DIN ROMANIA

PARTICIPAREA LA ACTIVITATILE  NOASTRE 

PRIETENI

CONDUCERE
 

 

Misteriosul caz de la Nanesti-Vrancea

Conferinta ASFAN sustinuta in decembrie 2001 la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti

 Atunci cand problema existentei unor fenomene poate fi pusa la indoiala, daca nu exista dovezi concrete, palpabile, masurabile, ce nu pot fi corelate cu bagajul de cunostinte acumulate in decursul timpului de omenire, daca nu au repetabilitate si nu sunt inregistrate, explicate ori dovedite prin metode stiintifice, de regula sunt negate. Acest lucru se petrece si cu fenomenul OZN. Pentru ca exista un fenomen OZN de care se intereseaza toata lumea - de la omul simplu la omul de stiinta sau politic – un fenomen bizar, misterios, neexplicat inca, dar care a pus si pune probleme foarte serioase, creaza conceptii, teorii, chiar si religii, este intens mediatizat si cu toate acestea - intangibil.

In literatura de specialitate, fenomenele OZN sunt clasificate ca fenomene diurne sau nocturne, intalniri apropiate sau indepartate.

Intalnirile apropiate pot fi:

-          de gradul I – cand fenomene sau obiecte sunt observate la distante de pana la 150m, fara a lasa urme sau fara a afecta fiinte sau instalatii;

-          de gradul II – observatii pana la 150m, sunt lasate urme ce pot fi examinate ulterior sau afecteaza fiinte sau instalatii;

-          de gradul III – cand sunt observate fiinte, ocupanti ai OZN-urilor;

-          intalnirile de gradul IV sunt considerate intalniri directe, cu rapiri la bordul OZN-urilor, cu reveniri ale subiectilor implicati dar, de regula, fara amintiri si cu lipsa explicarii unei perioade de timp scurse;

-          intalnirile de gradul V sunt considerate rapirile fara intoarcere, adica disparitia definitiva a subiectilor.

Pentru ca are legatura cu fenomenul observat la Nanesti-Vrancea, incercam sa facem o scurta introducere în cazuistica OZN ce trateaza fenomene luminoase diurne si mai ales nocturne. Am subliniat nocturne pentru ca de regula, putine persoane se uita spre cer ziua, preocupate fiind de treburile cotidiene. Noaptea in schimb, fenomenele luminoase atrag atentia si sunt urmarite mai ales atunci cand sunt neobisnuite, in plus acestea sunt atentionate si celorlalti participanti, daca exista.

(se prezinta imagini cu OZN-uri)

Unul dintre primele cazuri de fenomene diurne ce se cunosc in istorie si neexplicate pana acum este consemnat intr-o gravura de epoca din secolul XVI, in cronica lui Samuel Coccius, gravura ce prezinta aparitia pe cerul orasului elvetian Basel, in anul 1566, a unor ,,sfere mari, albe si negre, unele devenind rosii si infocate’’, sfere ce au tulburat locuitorii acelor timpuri.

Urmatoarea imagine reprezinta schita explicativa a unei observatii OZN din anul 1949 efectuata de astronomul Clyde Tombaugh (cel care in 1930 a descoperit planeta Pluto) si care reprezinta un grup geometric de dreptunghiuri de lumina de culoare albastra-verzuie pala.

O imagine de referinta din 1951 prezinta ,,luminile de la Lubbock’’, imagine credibila ce reprezinta un fenomen luminos caruia niciodata nu i s-a putut da o explicatie plauzibila.

In anul 1984 în localitatea Brewster, New York, Bob Pozzuoli a fotografiat acest sirag de lumini multicolore in forma de disc, cu lumina rosie stralucind in spatele lor. Luminile pareau sa se roteasca.

La 31 octombrie 1971, în Chile, 2 martori – Hernan Cuevas Hormanecha si Eduardo Fuentes au vazut deasupra oceanului un aparat din care a iesit un fascicul de lumina, ce a inceput sa descrie cercuri ca si cum ar fi cautat ceva. Marea si stancile erau luminate iar fasciculul de lumina era curb.

In 1972 la Ellezelles, Belgia, sunt observate fascicole de lumina in forma de arc de cerc cu sursa intr-un nor luminos, care atingeau pamantul in jurul martorului apoi se retrageau.

In 1970, în Danemarca masina ofiterului de politie Evald Hansen Maarup, aflata in patrulare este inundata de o lumina stralucitoare venind de sus. Motorul s-a oprit, luminile masinii s-au stins, radioul a ,,murit’’ iar temperatura in interiorul masinii a crescut. Dupa ce conul de lumina s-a retras in OZN, sistemul electric al masinii si radioul au revenit la normal.

In 1973 acelasi ofiter de politie are o experienta asemanatoare cu cea prezentata anterior.

In anul 1975, de data acesta in Brazilia este observat un con de lumina oscilant cu sursa intr-un obiect discoidal ce matura spatiul pe un arc de cerc.

1975 – cazul Travis Walton petrecut in localitatea Heber, statul Arizona. Un fascicol de lumina cu diametrul de 40-50 de cm. l-a lovit pe Travis Walton pe fata si piept dupa care a disparut din fata colegilor sai. A reaparut dupa 5 zile, fiind cautat in tot acest timp in intreaga zona, inclusiv de politie.

Imagini realizate la 2 decembrie 1987 si 12 ianuarie 1988 la Gulf Breeze, Florida de catre Edward Walters. Obiectul surprins are forma unui titirez trunchiat la baza, pe unde emite un fascicul de lumina puternica spre sol.

Imagini obtinute la data de 5 noiembrie 1990 de fotograful Philipe Uggheto deasupra orasului Gennevilliers, Franta.

Imagine obtinuta la data de 6 aprilie 1990 in localitatea Petit-Rechain, Franta.

Aceasta imagine a fost gasita in anul 1974, intr-un plic plasat nu se stie de cine pe parbrizul masinii unor ozenologi francezi dupa o noapte de observatii infructoase la Draguignian, Franta. Fotografia a fost examinata la Universitatea din Louvain, Belgia si s-a constatat ca fasciculele de lumina taiate, cu capetele rotunjite, seamana leit cu cele produse in acceleratoarele de particule.

In 1976, cercetatorul Auguste Meessen, profesor de fizica nucleara spunea: ,,Noi credem ca acest fenomen al fasciculelor luminoase trunchiate poate fi explicat daca se admite ca avem de-a face cu un fascicul de particule ionizante, producand o luminiscenta a aerului traversat’’.

Acelasi cercetator spunea in 1978: ,,pentru a intelege ca OZN-urile emit uneori fascicule luminoase curbate sau chiar fragmentate... e de ajuns sa admitem ca particulele incarcate... sunt deviate de un camp electromagnetic adecvat si ca emisia se produce ocazional intr-o maniera pulsanta’’.

Din imaginile prezentate se poate observa ca luminozitatea fasciculelor de lumina este uniforma, contururile sunt clar definite, propagarea este lenta iar forma acestora poate fi cilindrica, conica, inelara sau chiar segmentata. Desi unele imagini sunt desene si nu fotografii, acestea sunt facute de desenatori cu experienta sau artisti plastici dupa descrierea martorilor.

Se presupune ca in jurul OZN-urilor au loc ionizari foarte puternice care produc efecte fizice considerabile:

-          intreruperi de curent,

-          opriri de motoare,

-          stingerea luminilor,

-          incetarea functionarii aparatelor de radio,

-          aparitia unor halouri luminoase,

-          cresterea temperaturii mediului ambiant.

Cele mai cunoscute si mediatizate intreruperi de curent electric din lume sunt cele de la Roma din 3 august 1978 si de la New York din 9 noiembrie 1965, cand aproape 30 milioane de oameni au ramas fara electricitate timp de cateva ore, consecintele fiind deosebite: panica, blocari, intreruperi de activitati etc.

Cazuistica este foarte mare si nu ne propunem, nici nu avem timp sa intram in detalii.

 Cazul Nanesti

 Cazul Nanesti pe care intentionam sa vi-l prezentam in continuare poate fi incadrat in categoria intalnirilor de gradul II, deoarece a afectat reteaua de distributie a energiei electrice.

Evenimentul s-a produs in seara zilei de sambata 30 iunie 2001 in localitatea Nanesti, judetul Vrancea, situata la aproximativ 40 de km. de Focsani pe soseaua ce leaga orasul Focsani de Galati.

Cerul era acoperit, in cursul zilei a si plouat iar in partea de sud ar fi trebuit sa fie Luna in descrestere, dupa faza de luna plina.

Sesizarea catre presa a fost facuta de niste bucuresteni ce se deplasau cu masina pe soseaua ce leaga orasul Tecuci de Galati, in dreptul localitatii Liesti, la aproximativ 8 km. distanta , de unde au vazut lumini deasupra satului Nanesti.

Ziaristii de la Monitorul de Vrancea au facut primele investigatii a doua zi impreuna cu postul local de televiziune iar stirea a aparut in ziarele locale, fiind preluata apoi de ziarul National, de unde ne-am sesizat si noi.

Martorii directi cu care am stat de vorba sunt:

-          Tanasache Agafitei, pensionar, fost profesor de filologie in sat,

-          Sotia acestuia – Elena Agafitei,

-          Costel Stoian,

-          Elena Stoian, sotia acestuia,

-          Dumitru Jujau, locuitor din alta zona a satului, si,

-          Stefan Stoian, tatal lui Costel Stoian.

Filmul evenimentelor

Fiind sambata seara tarziu, majoritatea satenilor vizionau emisiunea ,,Surprize, surprize’’ transmisa pe postul national de televiziune TVR1. In jurul orei 22:30 se intrerupe alimentarea cu energie electrica si tot satul intra in bezna. Mentionam ca dupa spusele satenilor in ultima perioada intreruperile de curent au fost foarte rare si pentru durate foarte scurte de timp.

 Dupa cateva minute de asteptare, oamenii fiind impancientati, au iesit afara sa vada daca si in satele vecine se manifesta lipsa curentului electric. In jur totul era normal, numai in Nanesti nu era ,,lumina’’. Mai mentionam ca satul este alimentat cu enrgie electrica din doua directii diferite de inalta tensiune, prin intermediul a trei transformatoare: doua pe linia dinspre Vulturu, si unul pe linia dinspre Tataranu.

La iesirea din case martorii au observat deasupra satului manifestarea unui fenomen luminos ce consta in prezenta unei pete rosii de forma rotunda, neconturata precis, usor difuza care se deplasa lent, se oprea, incepea sa se invarteasca in jurul unei axe proprii si se transforma intr-un inel segmentat de lumina de culoare galben pal, inel care in timp ce se rotea si cobora spre sol, se marea in diametru. Dupa ce ajungea aproape de nivelul solului, avand o raza de 200-300 de metri, dupa unii chiar mai mult, inelul incepea sa urce din nou, mentinandu-si miscarea de rotatie, se micsora pana ajungea in punctul din care a pornit, transformandu-se din nou in pata sau obiectul de culoare rosie. Acesta se deplasa putin spre dreapta (sau disparea pentru unii), stationa un timp, incepea din nou miscarea de rotatie, se transforma in inel segmentat care cobora, se marea, se apropia de sol si iar urca. Acest ciclu a fost urmarit de unii martori cam de 8-9 ori in 45 de minute, de altii de aproape 20 de ori. Unii martori afirma ca obiectul avea in timpul rotatiei si o miscare de balans, ca o barca leganata de valuri.

Din alte puncte ale satului fenomenul s-a manifestat oarecum diferit, in sensul ca obiectul initial era ca o pata, ca un nor luminat din interior, de culoare rosu inchis ce se imprastia circular intr-o multime de patrate de lumina, ca niste ferestre, ce ajungeau pana la pamant apoi acestea se ridicau adunandu-se in punctul din care au plecat. Cand patratele de lumina ajungeau la nivelul solului, martorii aveau senzatia ca satul era invaluit intr-o lumina difuza, cetoasa, ca laptele.

Sotii Agafitei au vazut pata circulara rosie disparand la orizont si revenind apoi la fiecare ciclu de coborare si urcare a inelului de lumina.

Majoritatea martorilor, dupa un timp de obesrvare de 30-45 de minute s-au plictisit si s-au retras in case, fiind tarziu, in jurul 23:00-23:30.

Fenomenul s-a manifestat pana in jurul orei 24 (dupa spusele martorului Stefan Stoian, ce era paznic in tura de noapte la o intreprindere particulara din imediata vecinatate a satului), dupa care a incetat brusc.

Alimentarea cu energie electrica a revenit in jurul orei 2 noaptea fara alte incidente.

In urma contactarii societatii Renel, a rezultat ca in evidentele lor oficiale nu sunt consemnate defectiuni sau interventii in zona Nanesti in noaptea respectiva desi din spusele localnicilor reiese altceva.

In seara respectiva in cladirea Caminului cultural din localitate se desfasura nunta fiului unui gospodar al satului – Stefan Necula. Dupa ce s-a intrerupt curentul la ora 22:30, toti asteptau ca pana sa dureze putin. Dar, pe la miezul noptii cand nuntasii se pregateau sa plece acasa, nasul a hotarat sa intervina cu o gaină fripta si cu vin la centrala de la Vulturu. Dar acolo li s-a spus ca la ei totul este in regula si probabil defectiunea este la Focsani, sa mearga acolo. Intre timp curentul a revenit, nunta s-a reluat iar nuntasii nu s-au mai interesat de cauza penei de curent.

Localnicii spun ca cei de la Renel au inspectat a doua zi transformatoarele si au gasit la unul din ele o barza carbonizata, dand vina pe aceasta, dar din cate se stie berzele nu zboara noaptea iar intrebarea este de ce intreruperea a durat 3 ore si jumatate? Si de ce au cazut toate trei transformatoarele?

(Se reproduc pe film, selectiv, relatarile originale ale martorilor)

 Concluzii

 Ce s-a intamplat la Nanesti? Pentru ca in acest sat de campie din judetul Vrancea s-a intamplat totusi ceva. Ceva de care oamenii au fost impresionati si in acelasi timp afectati, chiar daca dimensiunea afectarii nu este atat de importanta. Oamenii au fost privati de urmarirea la sfarsit de saptamana a unei emisiuni la singurul post de televiziune pe care il receptioneaza in zona.

-          Din punctul nostru de vedere s-a manifestat un fenomen aerospatial neidentificat;

-          Subliniem in mod deosebit ca acest fenomen nu are corespondenta in fenomenologia OZN si nu seamana cu nimic din ce se cunoaste in domeniu;

-          A fost afectata alimentarea cu energie electrica a intregului sat, desi acesta este alimentat din 2 linii de inalta tensiune din directii diferite;

-          Pana de curent este legata de aparitia fenomenului luminos deasupra satului, fenomen care a fost observat si de la distante mari (8 km.), iar pana s-ar putea datora ionizarii puternice a aerului in toată zona.

-          Pata de culoare rosie aflata deasupra satului ascundea probabil un obiect de origine necunoscuta;

-          Prezenta inelului de lumina segmentata ce cobora pana in apropierea solului si manifestarea secventiala, urmand un traseu de deplasare, ca din aproape in aproape, da impresia unei actiuni de scanare a zonei, o posibila cercetare a terenului cu un scop ramas deocamdata necunoscut;

-          Sentimentul general a fost de emotie, uimire si in acelasi timp de curiozitate, iar ulterior martorii nu au manifestat retineri in a comunica si altora, inclusiv noua, experientele traite;

-          Nu au existat sentimente de frica sau teama, unul dintre martori incercand sa semnalizeze chiar cu lanterna spre cer;

-          Nu s-au facut fotografii sau inregistrari video;

-          Ulterior unii martori au incercat sa gaseasca imagini asemanatoare in literatura de specialitate, chiar pe Internet, pentru a face comparatii, corespondente sau pentru a gasi explicatii.

-          In ultimul rand trebuie remarcat ca in acest caz nu exista un prototip al fenomenului, in sensul ca nu se pune problema unei contaminari in masa, a unei psihoze, fiecare martor sau grup de martori a vazut independent fenomenul si fiecare explica aproximativ altfel ceea ce a vazut, demonstrand astfel faptul ca nu s-au pus in prealabil de acord si in acelasi timp sunt de buna credinta.

Din mai multe motive asociatia noastra nu considera cercetarea acestui caz incheiata:

-          nu i-am indentificat si chestionat pe toti martorii care au urmarit fenomenul;

-          mai sunt inca intrebari ramase fara raspuns si probleme de lamurit legate de manifestarea unor fenomene asemanatoare in zona Nanesti cu ani in urma dar necercetate inca;

-          nu cunoastem pozitia autoritatilor locale fata de eveiment;

-          de asemenea ar putea sa existe o posibila legatura cu alte cazuri din zona (Certesti, zona de curbura a Carpatilor, etc.).

Asociatia ASFAN isi propune sa continue investigatiile atat in acest caz neobisnuit, misterios, cat si in alte cazuri romanesti, serioase, pentru care asteptam sesizari chiar si din partea dumneavoastra.

 

 Gheorghe Cohal

 

Imaginile prezentate in cadrul expunerii sunt disponibile la sediul asociatiei ASFAN.

Copyright (c) Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate - 2002
e-mail:
asfan@asfan.ro - Grafica: Carmen Lucaci - Webmaster: Liviu Chirila
Ultima modificare : 06-06-2007