| Guest Book | Web Forum | Tell A Friend | Contact |    

         

ACASA

HOME

RAPORTATI O OBSERVATIE

RAPORTARI RECENTE

CAZURI INVESTIGATE DE ASFAN

CURS OZN

NOUTATI DIALOG

ARTICOLE

CAZURI VECHI DIN ROMANIA

ISTORIA INVESTIGATIILOR OZN DIN ROMANIA

PARTICIPAREA LA ACTIVITATILE  NOASTRE 

PRIETENI

CONDUCERE
 

 

Imagini reale, confuzii, falsuri

Conferinta ASFAN sustinuta in mai 2003 la Cercul Militar National 

Gheorghe Cohal

 

Vreau sa incep prin a afirma inca o data faptul ca fenomenul OZN exista; s-a manifestat din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre si in toate zonele geografice ale Pamantului, existand dovezi scrise si materiale ce nu pot fi explicate in contextul cunoasterii stiintifice actuale dar care nici nu pot fi negate ca atare.

In momentul de fata mediatizarea problematicii OZN a ajuns la un asemenea nivel incat ni se pare totul ceva obisnuit, normal. Asta se datoreaza si faptului ca exista o multitudine de cercetatori individuali sau grupati in diverse asociatii, societati, organisme oficiale particulare sau guvernamentale, publice sau secrete ce studiaza acest fenomen, de asemenea, o multime de publicatii periodice (ziare, reviste), cat si o bogata literatura de specialitate in care sunt prezentate studii, teorii, cazuri. Exista cercetatori specializati in rapiri, implanturi, MIB, cercuri in culturi agricole, mutilari de animale, accidente sau prabusiri, cercetatori care colectioneaza resturi din presupuse nave extraterestre ori fac clasificari ale fiintelor inteligente din alte lumi.

In momentul de fata sunt tot mai rare cazurile cand oamenilor le este teama sa-si destainuie experientele traite sau sa puna in discutie subiecte ce trateaza “farfuriile zburatoare”.

Si acest lucru pentru ca fenomenul este real  si nu vizionar sau fictiv.

Fiecare dintre noi si-a pus intrebari de genul:

-          exista cu adevarat OZN-uri ?

-          ce sunt ele?

-          de unde vin?

-          cum sunt construite?

-          ce tehnologii folosesc?

-          de ce nu interactioneaza cu noi?

-          ne vor binele sau raul?

-          ce trebuie sa facem noi?

-          de ce? ...de ce?...

Pentru a incerca sa dam macar o parte din raspunsuri a luat fiinta ASFAN – asociatia noastra – si incercam sa nu dezamagim prin ceea ce intreprindem.

Intotdeauna discutiile despre OZN-uri au dat nastere la controverse intre interlocutori, domeniul fiind foarte vast si complex, fiecare sustinand cu dovezi mai mult sau mai putin credibile sau reale punctul sau de vedere.

Este greu, foarte greu sa se dea un raspuns transant.Pentru ca ne lovim mereu de intrebarea ce este informatia si ce este dezinformarea? Si care este motivul pentru care serviciile secrete si militare au raspandit in toata lumea informatii eronate, confuze, daca nu se referea la informatii reale?

Exista si indicii referitoare la o politica de musamalizare si tainuire a dovezilor esentiale sau de discreditare a fenomenului prin diverse metode ca:

-          lansarea unor “minciuni gazetaresti”, inselatorii, informatii false;

-          emiterea unor speculatii derutante;

-          efectuarea de evaluari stiintifice eronate in mod intentionat;

-          elaborarea unor raspunsuri ambigue, evazive, dar vadit tendentioase.

Bineinteles ca indoiala exista. E un sentiment omenesc si poate duce la instaurarea scepticismului. Dar exista si sceptici optimisti, acestia fiind cei care iau totul drept posibil si cauta sa-si inlature indoielile prin cercetari temeinice. Din aceasta categorie facem si noi parte, cei care cercetam fenomenul OZN. Suntem optimisti si vrem sa aflam adevarul.

Pentru ca ceva exista.

 

Luam mereu cunostinta prin mass media de observatii OZN, inregistrari de imagini fotografice sau video, comentate de cercetatori consacrati sau nu ai fenomenului, vizionam diverse documentare TV de profil.

Dar nu intotdeauna ce vedem sau auzim este adevarat sau ceea ce pare sa fie. Trebuie sa trecem aceste informatii printr-un filtru critic. Pentru ca unele marturii sau dovezi sunt contrafacute, false ori pur si simplu interpretate gresit din diverse motive ca interese materiale, publicitate, extravaganta, ignoranta, glume sau farse facute prietenilor. Acesta este si motivul pentru care asociatia noastra si-a propus subiectul de astazi, prezentand o parte din posibilitatile de inducere in eroare a publicului larg.

Referindu-ne la imagini,acestea reprezinta un procentaj foarte mic in categoria marturiilor, dar care este in continua crestere datorita raspandirii din ce in ce mai mare a mijloacelor tehnice de inregistrare  (aparate foto analogice sau digitale, camere video). Dar totodata creste si posibilitatea falsificarii unor dovezi.

J. ALLEN HYNEK- cercetator al fenomenului OZN,consultant stiintific al proiectului SIGN (primul nume al Comisiei UFO al USAF) apoi al proiectului BLUE BOOK, autor de carti pe aceasta tema, spune in EXPERIENTA OZN, publicata in Editura DACIA- CLUJ NAPOCA, 1978 in traducerea domnilor ION HOBANA si PETRE GRIGORE NASTASE:

“O fotografie despre care se pretinde ca reprezinta un OZN trebuie luata in considerare numai daca indeplineste urmatoarele conditii:

-          au existat martori demni de incredere care au vazut cu ochii lor obiectul in timpul fotografierii lui;

-          negativul original este pus la dispozitie pentru studiu, intrucat nu se poate face o analiza adecvata numai pe copii;

-          aparatul de fotografiat este pus la dispozitie pentru studiu;

-          posesorul fotografiei este pus sa declare sub juramant ca fotografia este,dupa stiinta lui, autentica, adica este ceea ce pretinde sa fie, respectiv cea a unui OZN.

Ultima conditie poate fi omisa daca la fotografia in cauza se adauga altele,facute in mod independent, de preferinta din locuri diferite.”

Din ce cauza o expertiza sa face pe negativul original si concomitent asupra aparatului cu care acesta a fost realizat? Pentru ca eventualele erori de interpretare pot apare din necunoasterea anumitor proprietati ale sistemelor optice sau ale suportilor de inregistrare de a se comporta intr-un anume mod in conditii extreme de iluminare sau de prelucrare. De exemplu:

-          intr-un aparat de fotografiat se pot produce reflexe de lumina in obiectiv la fotografierea “contre jour” –impotriva luminii;

-          un sistem optic murdar sau defectuos poate lasa urme bizare la expunerea negativului ce pot fi interpretate in alt mod decat ceea ce sunt cu adevarat;

-          un aparat foto cu etanseitate precara (crapaturi sau sparturi prin care intra lumina) poate produce voaluri partiale pe negativ;

-          zgarieturi mecanice sau corpuri straine ca fire de praf, scame aflate pe suprafata de asezare a filmului, in interiorul aparatului, lasa urme pe acesta;

-          materialul fotosensibil folosit poate prezenta defecte de fabricatie sau voaluri din cauza etanseitatii necorespunzatoare a casetei;

-          la extragerea negativului din caseta, inainte de developare, cu viteza mare, se pot produce microfulgere pe suprafata acestuia datorita frecarii;

-          prelucrarea defectuoasa, nerespectarea conditiilor de developare, poate duce la aparitia de efecte pe film ce pot fi interpretate de asemenea eronat. Procesul de developare a unui film poate fi influentat de foarte multi factori dintre care putem aminti:

-          temperatura solutiilor;

-          timpul de developare;

-          reteta folosita;

-          agitatia in timpul developarii;

-          gradul de epuizare a solutiilor;

-          vechimea solutiilor si modul de pastrare al acestora;

-          spalarea necorespunzatoare a tancului de developare cat si a materialelor fotosensibile.

Asemenea urme se pot produce inclusiv din cauza manipularilor necorespunzatoare cat si de modul cum sunt pastrate acestea dupa prelucrare.

 In concluzie, pot apare pe materialele fotografice voaluri  de  lumina, chimice sau mecanice, efecte nedorite care nu au nici o legatura cu imaginea fotografiata, dar care de cele mai multe ori sunt interpretate ca OZN-uri sau paranormale.

O data cu aparitia fotografiei digitale care poate fi prelucrata pe calculator, posibilitatea contrafacerii de imagini a crescut considerabil, dar cu programe adecvate, acestea pot fi recunoscute si demascate.

In cazul imaginilor video este relativ usor de observat falsurile, mai ales atunci cand se urmaresc imaginile de legatura, adica cele de dinainte si dupa inregistrarea fenomemelor sau obiectelor neidentificate. Pentru ca, de regula, sunt difuzate imagini fragmentate, partiale sau copii de slaba calitate realizate inclusiv prin mijloace atipice (de exemplu refilmarea unei imagini proiectata pe un televizor sau monitor). Pentru relizarea unui studiu corect este absolut necesara existenta casetei originale. De  asemenea acesta trebuie facut cu aparatura performanta, eventual si cu ajutorului calculatorului, pentru a realiza mariri, viteze diferite de derulare precum si stop-cadre pe care sa se poata face masuratori, diferente de culori, aprecieri de umbre sau de intensitati de iluminare diferite.

De regula, atunci cand este observat un fenomen neobisnuit, reactia umana este de blocare, uimire, stupefactie, chiar tema, si foarte rar cineva se gandeste imediat sa-l inregistreze. Mai mult, asemenea evenimente dureza relativ putin (secunde, minute) si de cele mai multe ori observatorul nici nu are timp sa foloseasca tehnica de inregistrare pentru imortalizarea fenomenului.

Acesta este motivul ca marea amajoritate a observatiilor OZN sunt sub forma marturiilor verbale sau scrise si foarte putine sub forma de imagini fotografice sau video. Mai mult, o parte din aceste dovezi sunt neclare, miscate sau expuse incorect, datorita emotiei sau grabei la manipularea aparaturii.

Un ochi vigilent de profesionist cu experienta poate face diferenta intre folosirea inadecvata a aparaturii de inregistrare de catre un amator si o regie, chiar perfecta, a unui falsificator.

(In continuare sunt prezentate si comentate imagini realizate cu o camera video obisnuita ce se poate afla la indemana oricui, precum si doua cazuri de falsificari prezentate la postul TV   Discovery)

Dupa vizionarea imaginilor precedente, as dori sa nu fiu inteles gresit, anume ca toate cazurile publicate in MASS MEDIA sunt falsuri, erori, confuzii sau farse. Am vrut doar sa atrag atentia ca o persoana de rea credinta, cu putine cunostinte de specialitate, un minim de aparatura, mult spirit de observatie si oarece imaginatie, poate insela daca nu o lume intreaga, cel putin o buna parte din ea.

Desi, in general, este un amestec de real, imaginatie,falsuri, buna sau rea credinta, desi sunt incercari de compromitere sau discreditare, ceva exista, ceva mai presus de intelegerea noastra si vrem sa stim!

Daca  din miile de cazuri de observatii OZN din toata lumea, daca din tot atat de multe inregistrari foto sau video, doar cateva cazuri sunt reale (este suficient si unul singur), problema exista, si merita depus orice efort pentru a realiza cea mai importanta si mai nobila dorinta dintotdeauna a umanitatii – contactul cu o alta civilizatie .

Pentru ca nu putem fi singuri in Univers. Trebuie sa avem semeni intru ratiune.

Imaginile prezentate sunt disponibile pe caseta video la sediul asociatiei ASFAN.

 

 

 

Copyright (c) Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate - 2002
e-mail:
asfan@asfan.ro - Grafica: Carmen Lucaci - Webmaster: Liviu Chirila
Ultima modificare : 06-06-2007