| Guest Book | Web Forum | Tell A Friend | Contact |    

         

ACASA

HOME

RAPORTATI O OBSERVATIE

RAPORTARI RECENTE

CAZURI INVESTIGATE DE ASFAN

CURS OZN

NOUTATI DIALOG

ARTICOLE

CAZURI VECHI DIN ROMANIA

ISTORIA INVESTIGATIILOR OZN DIN ROMANIA

PARTICIPAREA LA ACTIVITATILE  NOASTRE 

PRIETENI

CONDUCERE
 

 

Fenomenul luminos de la Nanesti-Vrancea

In judetul Vrancea, la aproximativ 40 de km. de Focsani, pe soseaua ce leaga resedinta judetului de Galati, se afla satul Nanesti. In seara zilei de sambata 30 iunie 2001, in jurul orei 22:30 toata localitatea a cazut in bezna, in timp ce in asezarile din jur totul era normal, fapt inexplicabil, intrucat satul era alimentat cu energie electrica din doua surse diferite de inalta tensiune, prin intermediul a trei transformatoare. Oamenii, iesiti din case, au vazut atunci un straniu fenomen luminos. Rezum in continuare relatarile lor, asa cum au fost consemnate de George Cohal, de la asociatia ASFAN.

Cerul era acoperit; in cursul zilei a si plouat. Deasupra satului aparuse o pata rosie, rotunda, usor difuza, care se deplasa lent, se oprea, incepea sa se roteasca in jurul axei proprii si se transforma intr-un inel segmentat de lumina de culoare galben pal, inel care in timp ce se rotea si cobora spre sol, se marea, ajungand sa aiba o raza de 200-300 de metri in faza maxima. Apoi inelul incepea sa urce din nou, mentinandu-si miscarea de rotatie, se micsora pana ajungea in punctul din care a pornit, transformandu-se din nou in pata sau obiectul de culoare rosie. Acesta se deplasa putin (sau disparea pentru unii martori) si reluand miscarea de rotatie se transforma din nou in inel segmentat care cobora, se marea, se apropia de sol si iar urca. Unii martori spuneau ca acest ciclu s-a repetat de 8-9 ori, altii ca de aproape 20 de ori.

Majoritatea martorilor, dupa un timp de observare de 30-45 de minute, s-au plictisit si s-au retras in case, fiind tarziu. Fenomenul s-a manifestat pana in jurul orei 24 (dupa spusele martorului Stefan Stoian, paznic in tura de noapte la o intreprindere particulara din imediata vecinatate a satului), dupa care a incetat brusc. Alimentarea cu energie electrica a revenit in jurul orei 2 noaptea fara alte interventii.

Nu s-au semnalat manifestari de teama sau panica, unul dintre sateni incercand chiar sa semnalizeze cu lanterna spre cer. Nu s-au facut fotografii sau inregistrari video. Un numar important de martori de buna credinta au vazut fenomenul independent, din locuri diferite, iar diversitatea relatarilor dovedea ca nu s-au influentat intre ei.

In seara respectiva in cladirea Caminului cultural din localitate se desfasura nunta fiului unui gospodar al satului Stefan Necula. Dupa ce s-a intrerupt curentul, la ora 22:30, toti se asteptau ca pana sa dureze putin. Dar, pe la miezul noptii, cand nuntasii se gandeau sa plece acasa, nasul s-a dus sa intervina cu o gaina fripta si cu vin la centrala electrica de la Vulturu. Acestia au spus insa ca la ei totul este in regula si probabil defectiunea este la Focsani. Pana sa mearga acolo, curentul a revenit, nunta s-a reluat iar nuntasii nu s-au mai interesat de cauza penei de curent. In urma contactarii societatii Renel, a rezultat ca in evidentele lor oficiale nu au fost consemnate, in acea noapte, defectiuni sau interventii in zona Nanesti.

Sesizarea catre presa a fost facuta de niste bucuresteni care se deplasau cu masina pe soseaua ce leaga orasul Tecuci de Galati, de unde au vazut lumini deasupra satului Nanesti, aflat la aproximativ 8 km. distanta. Primele investigatii au fost facute a doua zi, de ziaristii de la Monitorul de Vrancea, impreuna cu postul local de televiziune. Stirea a aparut in ziarele locale, fiind preluata apoi de presa centrala, ceea ce a determinat deplasarea la fata locului a echipei ASFAN.

Se poate presupune ca pata de culoare rosie aflata deasupra satului ascundea un obiect de origine necunoscuta. Exista numeroase semnalari ale unor cazuri in care ionizari foarte puternice in jurul unor OZN-uri au produs intreruperi de curent, opriri de motoare, stingerea luminilor, incetarea functionarii aparatelor de radio, aparitia unor halouri luminoase, cresterea temperaturii mediului ambiant etc. Chiar intreruperile dramatice ale curentului electric de la New York din 9 noiembrie 1965 si de la Roma din 3 august 1978 au fost puse de unii pe seama OZN-urilor.

Exista de asemenea si numeroase marturii si imagini care atesta ca alaturi de OZN‑uri apar adesea fascicule de lumina cu contururi clar definite si o forma care poate fi cilindrica, conica, inelara sau chiar segmentata. Totusi, in fenomenologia OZN nu exista un caz identic cu cel de la Nanesti, care isi pastreaza astfel aura unicitatii.

Copyright (c) Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate - 2002
e-mail:
asfan@asfan.ro - Grafica: Carmen Lucaci - Webmaster: Liviu Chirila
Ultima modificare : 03-08-2009